6 rad, než vyrazíte do lékárny

Bez vitaminů a minerálů nefunguje celá řada procesů v těle. Signály, že trpíte nedostatkem, může být častá únava, malátnost, poruchy spánku, nechutenství, bolesti svalů i neurologické potíže. Některé projevy se vám mohou táhnout už roky a možná už je nevnímáte.

Většinu vitaminů a minerálů máte šanci si zajistit díky vyvážené a pestré stravě. Přesto je v dnešní době naprosto normální ohlédnout se po doplňcích stravy. Víte jak vybírat?

1) Opravdu potřebujete multivitamin?
Multivitamin obsahuje od každého vitaminu a minerálu jen trochu. Jestli víte od lékaře, že máte nedostatek všeho, je multivitamin dobrá volba. Pokud vám chybí třeba jen 2 vitaminy, zaměřte se výlučně na ně. Multivitamin by vám chybějící vitaminy dodal, ale v menší míře, než potřebujete. Zároveň do sebe dostanete látky, které konkrétně pro vaše tělo nemají význam.

2) Nechte vitaminy, ať se vzájemně podpoří
Některé kombinace vitaminů i minerálů se vzájemně podporují ve své funkci. Skvělým příkladem jsou vitaminy K2 a D3 nezbytné pro vstřebávání a ukládání vápníku. Přisprávném užívání může být prospěšná i kombinace vitaminu D s hořčíkem, zinku s hořčíkem i třeba železa s céčkem. Také kombinace zinku s céčkem a déčkem je ideální na posílení imunity na několika úrovních. Vitamin C nastartuje imunitní procesy, vitamin D je udržuje v rovnováze a zinek podporuje vznik a růst imunitních buněk. „Bez dostatečného příjmu těchto dvou vitaminů a také zinku je imunita nedostatečná. Suplementace v podobě kvalitních potravinových doplňků lze doporučit jak preventivně, tak v podobě zvýšených dávek při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil,“ říká imunolog prof. RNDr. Jan Krejsek.

3) Kombinace, kde to skřípe
Některá spojení minerálů se naopak vzájemně ruší, brání si vstřebávání přes střevní stěnu do krve a trávicím traktem projdou bez výrazného užitku. Například zinek, jeden z nezbytných prvků pro silnou imunitu, zpomaluje proces absorpce železa a mědi. Vápník zase snižuje schopnost těla zpracovat železo až o polovinu. Ani kombinace železa a hořčíku není výhodná. Pokud vám chybí zrovna dva prvky, které se ruší, nejezte je najednou, ale s několikahodinovým rozestupem.

4) Dívejte se na původ
Běžné jídlo obsahuje kromě vitaminů i látky podporující jejich účinek. Některé podporují vstřebávání, jiné pomáhají i při dalších biochemických procesech. U syntetických vitaminů a minerálů toto přirozeně chybí. Pokud dostatek vitaminů nezískáte stravou, poohlédnete se v lékárně po vitaminech přírodního původu bez přidané chemie. Mají výrazně lepší vstřebatelnost.

5) Tobolka, tabletka nebo šumák
Myslíte, že není rozdíl? Je. Dutá tobolka zpravidla obsahuje jen účinnou látku. V tabletě jsou vitaminy navázané na chemické „nosiče“, aby držela pohromadě a jiné, aby se rozpadala. V šumácích i v tabletách může být aspartam, sorbitol, které způsobují další problémy. U šumivých směsí je zase riziko nadměrného příjmu sodíku, což představuje potenciální zdravotní rizika jako vysoký krevní tlak, zadržování vody v těle, otoky a přibývání na váze. Jednou za čas neuškodí, ale při pravidelném užívání je lepší sáhnout po tobolce.  Zvlášť pokud jste fandové perlivých nápojů a hodně solíte.

6) Askorban sodný jako céčko
V doplňcích stravy najdete vitamin C jako askorban sodný nebo kyselinu L-askorbovou. Askorban sodný není povahou kyselý, proto se lépe vstřebá do kyselého prostředí žaludku. Obsahuje ale sodík, proto by si jeho příjem měli hlídat lidé s vážnými kardiovaskulárními nemocemi. Jeho výroba je nákladnější, což se odrazí i na finální ceně. Oproti tomu kyselina L-askorbová je kyselá, může dráždit žaludek a střeva a při nadměrném užívání může narušit zubní sklovinu. Když to s ní přeženete, způsobuje průjmy a zvyšuje i riziko tvorby ledvinových kamenů a kožní vyrážky. Získává se z modifikovaného kukuřičného škrobu, proto jde mnohdy o levnější variantu.