Jak by měl vypadat dětský jídelníček?

Dětství a období puberty je rozhodující pro tvorbu kostní hmoty. Co můžete udělat vy pro zdraví svých dětí? Pro silné a zdravé kosti je důležitý zdravý životní styl, a to zejména výživa, přiměřená tělesná aktivita a bezpečný pobyt na slunci. Důležitou stavební jednotkou kostí je nepochybně vápník, kterého si tělo nejvíc ukládá do zásob právě v období dětství a dospívání, maximálně do 25 až 35 let. V tomto věku je zaznamenaný maximální obsah minerálních látek v kostech tzv. PBM- Peak Bone Mass. Následně začne mírně převažovat odbourávání minerálů nad novotvorbou. Pokud si tělo nevytvoří dostatečné zásoby do tohoto věku, hrozí nám choroby z nedostatku vápníku a zvýšené riziko zlomenin a osteoporózy. Proto dbejte na pravidelný přísun vápníku v období růstu svých dětí. Nedovolte jim, aby se špatně stravovaly a vysvětlete jim, proč je pro ně v tomto období důležité dbát na to, co jedí, sportovat a nedržet jednostranné diety.

Věk

Doporučená denní dávka vápníku

0 – 6 měsíců 400 mg
6 měsíců – 1 rok 600 mg
1 – 5 let 800 mg

6 - 10 let

800 – 1 200 mg
11 – 18 let 1 200 – 1 500 mg

Jak by měl vypadat jídelníček dítěte bohatý na vápník?

V období vývoje a růstu má výživa zásadní význam nejen pro celkové prospívání dětí, ale i jako start do dospělosti. Vyvážená strava v dětství může být totiž prevencí nejrůznějších nemocí. Dostatek energie, vitaminů, minerálních látek a zachování správného poměru hlavních složek stravy – to vše by mělo být základem dětského jídelníčku.

Celodenní strava u dětí by se měla skládat z 5 až 6 chodů, a to 3 hlavních (snídaně, oběd, večeře) a 2 až 3 menších (dopolední a odpolední svačina). Neoddělitelnou součástí stravování u dětí je i pitný režim (voda, čaj, mléko, naředěné ovocné šťávy, nikoliv kolové a slazené nápoje).

Při sestavování jídelníčku je rovněž mimořádně důležité přihlédnout k věku dítěte, jeho chutím a případným dietním omezením.

Předškolní věk

  • Snídaně: chléb s tvarohovou pomazánkou, případně šlehaný tvaroh s ovocem
  • Dopolední svačina: ovoce, sušenky
  • Oběd: zeleninová polévka, kuřecí maso, rýže a zelenina
  • Odpolední svačina: rohlík, jogurt
  • Večeře: kaše (pohanková, rýžová, …)

Školní věk

  • Snídaně: müsli s mlékem
  • Dopolední svačina: chléb s máslem a kuřecí šunkou, zelenina nebo ovoce
  • Oběd: slepičí vývar, rybí filé s bramborem, kompot
  • Odpolední svačina: rohlík, jogurt
  • Večeře: chléb s máslem, tvarohem a zeleninovou oblohou

Dospívání

  • Snídaně: celozrnná houska, Cottage sýr
  • Dopolední svačina: chléb, tavený sýr, zelenina nebo ovoce
  • Oběd: květáková polévka, krůtí maso na šťávě s těstovinami, zeleninový salát
  • Odpolední svačina: bílý jogurt s müsli a ovocem
  • Večeře: chléb s rybí pomazánkou