Jak být stále kost

Cítíte se unavení, máte problémy se zuby, buší vám srdce, lámou se vám nehty, nestačíte, nemůžete spát, máte kožní problémy, depresi…Co za tím může být? V určitých obdobích života nestačí, abychom se jen zdravě stravovali a hýbali. Naše tělo potřebuje víc, protože je vysoce pravděpodobné, že nám chybí určité vitaminy a minerály, které jsou klíčové pro fungování našeho organismu.

Nedostatek vápníku a vitaminů K2 a D3

Vápník je pátým základním prvkem v organismu. Z celkového množství je 99 % vápníku obsaženo v kostech a 1 % v krvi. Správné využití vápníku v organismu ovlivňují vitaminy rozpustné v tucích a to vitamin D3 a vitamin K2. Pokud dojde k dlouhodobému poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje z kostí. To způsobuje zdravotní problémy, které se nemusí projevit hned. Kosti jsou postupem času poréznější, křehčí, a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Důsledkem je OSTEOPORÓZA.

Osteoporóza, řídnutí kostí, je metabolické onemocnění kostí, při kterém ubývá množství kostní hmoty, a vznikají poruchy struktury kostí, čímž se zvyšuje riziko jejich zlomenin.

Přibližně každá třetí žena a každý pátý muž nad 50 let věku utrpí zlomeninu v důsledku osteoporózy.
Každé tři vteřiny si na světě někdo zlomí kost v důsledku osteoporózy.
Ročně na následky zlomeniny krčku stehenní kosti zemře víc žen než na rakovinu vaječníků, dělohy a děložního čípku dohromady.
Tato čísla jsou hrozivá, a protože při této nemoci je velmi účinná prevence, vznikl projekt s názvem Jsem stále kost. Na stránce www.jsemstalekost.cz se dozvíte, jak se dá správnou výživou, pohybem a hlavně dostatečným příjmem přírodního vápníku spolu s vitaminy K2 a D3 osteoporóze předcházet a jak si udržovat své kosti pevné a pružné do vysokého věku.

Proč potřebujeme víc než jen vápník?

Odpověď je jednoduchá. Vápník užívaný samostatně se nedokáže efektivně vstřebat a potřebuje k tomu vitaminy K2 a D3. Tito dva spojenci vápníku patří mezi nejvýznamnější vitaminy, a přitom jejich příjem značně zanedbáváme. Vitamin D3 ovlivňuje více než 200 procesů v našem těle. Udržuje zejména správnou hladinu vápníku v krvi, který je nezbytný při vývoji, růstu a obnově kostí, podílí se na imunitních procesech, regulaci krevního tlaku, růstu krevních, svalových i kožních buněk. Protože víme, že zásoba vitaminu D3 z léta nám vydrží pouze několik týdnů, nelze se divit, že jeho nedostatkem trpí více než 60 % z nás. Ideální proto je, aby děti, ženy v období těhotenství a kojení, ženy ve středním věku a v období menopauzy a rovněž i senioři, pravidelně užívali přírodní vápník a vitaminy K2 a D3. Naše tělo si je nedokáže vyrobit a přijmout v dostatečném množství, a proto je musíme užívat ve formě doplňků stravy.

Proč je pro člověka nejvhodnější PŘÍRODNÍ vápník?

Důvod je jednoduchý. Přírodní vápník vyrobený z vaječných skořápek má o 30 % vyšší vstřebatelnost než vápník vyrobený chemickou reakcí. Jeho výhodou je i to, že kromě vápníku obsahuje základní minerální prvky, a to hořčík, fosfor, stroncium, měď, zinek a neobsahuje žádné přídavné chemické látky, které by zatěžovaly organizmus.

Kolik vápníku potřebujeme?

Denní doporučená dávka vápníku závisí na věku, pohlaví a jiných faktorech. Žena potřebuje vyšší dávku v těhotenství, období kojení, anebo když je v menopauzálním věku. Pohybuje se v rozmezí 800 až 1 200mg vápníku denně. Vápník sehrává důležitou úlohu i při hojení zlomenin, kdy dokáže celý proces urychlit. Denní doporučená dávka vápníku u dospělého v případě zlomeniny je 1 500 mg na den.

Co je vitamin D3?

Vitamin D3 nazýváme i jako sluneční vitamin, protože 90 % získáváme ze slunce. V České republice, ale i jinde v Evropě ho máme nedostatek, protože zásoba z letního opalování nám vydrží jen několik týdnů či měsíců. Vitamin D3 potřebujeme k tomu, aby naše tělo dokázalo vstřebat vápník. Jde o přirozeně se vyskytující formu vitaminu D, která vzniká v kůži působením slunečního záření. Jeho nejdůležitější úlohou je udržovat správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi, která je nezbytná pro vývoj a růst kostí v dětství, a i jejich obnovu v dospělosti. Vitamin D3 se podílí i na některých imunitních procesech, regulaci krevního tlaku a při růstu krevních, svalových a kožních buněk.
Vitamin D3 ovlivňuje více než 200 procesů v našem těle a jeho důležitost je potvrzena mnohými výzkumy. Zdrojem tohoto vitaminu je jen velmi málo potravin a podle nejnovějších informací a výzkumů, stravou dokážeme přijmout pouze 10 % vitaminu D3. Obsahuje ho například maso tučných ryb, jako je losos, tuňák, sardinka, makrela a olej z jejich jater. V menším množství se nalézá i v hovězích játrech, vaječném žloutku, mléku, mléčných výrobcích, kvasnicích, hřibech sušených na slunci, v kakau a kokosu. Hlavním zdrojem tedy zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitaminu D3 (1μg = 40 I.U).

Pravděpodobně i vy máte nízkou hladinu vitaminu D3

Na příjem vitaminu D3 má vliv více faktorů. Jelikož ho přijímáme především ze slunce, a to u nás nesvítí intenzivně během celého roku, kritickým se stává hlavně období od listopadu do února. Novorozenci a kojenci, kteří nemohou být hodně vystavovaní slunečnímu záření, užívají v prvním roce života vitamin D v kapkách. V dospělosti už ale většina lidí neví, jakou má hladinu vitaminu D. Bylo zjištěno, že v současnosti trpí nedostatkem vitaminu D3 téměř 60 % populace všech věkových skupin. Z toho polovina má hodnoty vitaminu na extrémně nízké úrovni.

Dalším důvodem nedostatku vitaminu D3 může být smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, rovněž tak používání ochranných opalovacích prostředků a make-upů. I věk sehrává v tomto procesu svou úlohu, protože starší lidé mají sníženou schopnost přijmout vitamin D při pobytu na slunci. Podobně jsou na tom i lidé s přirozeně vyšší pigmentací či opálení lidé, u kterých tato opálená vrstva působí jako filtr.

Nový projekt pro zdravé kosti

Proto jediný výrobce přírodního vápníku ve střední Evropě, slovenská farmaceutická společnost BIOMIN a.s. z Cíferu, spouští v těchto dnech projekt – Jsem stále kost. „Webová stránka se stejným názvem je určená všem, kteří chtějí mít pevné kosti, krásné zuby, pružné cévy, zdravé srdce, silné svaly a dobrou imunitu. Všechny tyto procesy totiž vápník ovlivňuje,“ vysvětluje Dr. Ingrid Oppenbergerová, medicínská ředitelka společnosti BIOMIN a.s.

Na internetové stránce www.jsemstalekost.cz naleznete všechny informace, které vám pomohou „zůstat kostí“ do vysokého věku. Dozvíte se, jak mít pevné kosti, krásné zuby, pružné cévy, zdravé srdce, silné svaly a dobrou imunitu, a proč je pro stavbu kostí v každém věku důležitý dostatečný příjem přírodního vápníku spolu s vitaminy K2 a D3.

Zdroj foto: pixabay.com 

Víte, že

  • Jestliže dlouhodobě stravou nepřijímáme dostatečné množství vápníku, dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi a tělo si ho doplňuje z kostí.
  • Denně byste měli přijmout 800 až 1 200 mg vápníku, 800 I.U. vitaminu D3 a 60 μg vitaminu K2.
  • Vápník byste měli užívat večer, protože tehdy se nejlépe vstřebává do kostí a zubů.
  • Vitaminy K2 a D3 užívejte ráno.
  • Nejvíce ohrožené osteoporotickou zlomeninou jsou štíhlé ženy nižšího vzrůstu, častěji blondýnky s modrýma očima, které se neopalují a méně se hýbou.