Je vám nad 30? Kostní hmota po třicítce ubývá

Kost není neživá hmota, ale živý organismus. Je tvořená organickou hmotou, která z 30 % zodpovídá za pružnost kostí. Zbytek, 70 %, tvoří minerální látky, které způsobují pevnost kostí. Věděli jste, že kosti jsou nejtvrdší tkání v lidském těle? Zajišťují nám oporu a chrání některé vnitřní orgány. Bez souhry kostí, svalů a kloubů bychom nebyli schopni pohybu. Je pravdou, že zdravá kost by měla být pevná, ale zároveň též dostatečně pružná. Kost má schopnost sama se obnovovat a díky tomu neustále reparovat svá drobná i závažnější poškození. U dětí a v období dospívání novotvorba kostní hmoty převažuje nad jejím odbouráváním, což podporuje růst kostí. V následujícím období až do přibližně 30 let věku se tyto procesy ustálí a dostávají se do rovnováhy, to znamená, že kosti už nerostou, ale udržují si svou velikost a kvalitu. Tato rovnováha může být narušena výživou, tělesnou aktivitou anebo hormonálními změnami, které významně ovlivní životnost a stav kostí. Po 30. roku už kostní hmoty ubývá a právě v tomto období se projeví všechny negativní vlivy, kterých jsme se v minulosti dopustili.

RIzika zlomenin

Pokud odhlédneme od nepřiměřené zátěže kosti, kdy v důsledku pádu či nárazu dojde k jejímu prasknutí až zlomení, sehrává při zlomeninách významnou úlohu samotný stav kostí. Ty mají úžasnou schopnost regenerace díky buňkám, které se nazývají osteoklasty a osteoblasty. Zatímco osteoklasty nepřetržitě odbourávají kostní tkáň, osteoblasty ji opět budují. Stará kost se tak dokáže úplně obnovit už v průběhu několika měsíců. Zjednodušeně řečeno osteoblasty plní úlohu zedníků a vápník je jejich stavební materiál. Když osteoblasty nebudou mít kvalitní vápník, nebudeme mít kvalitní a pevné kosti. Vápník zase potřebuje vitamin D3, aby ho uměl zužitkovat a samozřejmě i vitamin K2, aby uměl vápník nasměrovat na správné místo v našem těle. Fungování těchto buněk však může být ovlivněno některými faktory, čímž se následně zvyšuje i riziko vzniku zlomenin. Kromě dědičnosti, kterou bohužel nedokážeme ovlivnit, bychom měli dbát na zdravý životní styl spočívající ve vyvážené stravě, přiměřeném a pravidelném pohybu a pobytu na slunci. Důležitý je samozřejmě i dostatečný přísun vápníku, který udržuje naše kosti pevné a zdravé. A to platí dvojnásobně v obdobích, kdy jsou na náš organismus kladeny zvýšené nároky (těhotenství, kojení, menopauza, …).

Co může ohrozit zdraví vašich kostí?

  • dědičnost
  • nesprávné stravování – nepravidelná strava, nedostatek vápníku ve stravě, jednostranné diety, anorexie, bulimie, …
  • pasivní způsob života, ale i naopak nepřiměřená fyzická zátěž
  • častá konzumace alkoholu a kofeinových nápojů
  • kouření
  • nadměrné solení jídel
  • užívání některých léků – kortikoidy
  • těhotenství
  • menopauza
  • vyšší věk

Riziko osteoporózy u žen

Jelikož řídnutí kostí nebolí, mnoho žen, ale i mužů, přijde na to, že má osteoporózu, až když je pozdě. Statistické údaje ukazují, že každá třetí žena a každý pátý muž starší 50 let mají předpoklad trpět osteoporózou. Ještě horší jsou další čísla, která říkají, že každé tři vteřiny si nějaký člověk na světě zlomí kost následkem osteoporózy. Víte, jaké jsou projevy osteoporózy? Příznakem může být i náhlá a výrazná bolest páteře na kterémkoliv konkrétním místě, slabost či bolest více kostí, rychlá únava při chůzi, výraznější snížení tělesné výšky. Typickým projevem osteoporózy je i ohnutí páteře do výrazného hrbu, což je už nezvratný důsledek tohoto onemocnění. Osteoporóza může vyústit až do zlomeniny, jejíž léčba bývá ve vyšším věku velmi komplikovaná. 

Na následky zlomeniny krčku stehenní kosti zemře ročně víc žen než na rakovinu vaječníků, dělohy a děložního hrdla dohromady. Aby se riziko vzniku osteoporózy snížilo, je vhodné, aby ženy ještě před menopauzou užívaly pravidelně vápník. Spolu s vápníkem je ideální kombinace s vitaminy D3 a K2, které ho pomohou tělu zužitkovat tak, jak potřebuje. Výsledkem budou nejen pevné a zdravé kosti, ale budete se cítit zdravě a fit.

Zdroj foto: pixabay.com