K2 - vitamin pro zdravé srdce | svaly | cévy

Vitamin K2 je vitamin rozpustný v tucích. Původně se mělo za to, že je to jen jedna z variant vitaminu K. Poslední výzkumy ukázaly, že má zásadní vliv na zdraví kostí a celého vaskulárního systému; na růst, migraci a množení buněk; na podporu imunitního systému a také na potlačení chronických zánětů.

Zdravé srdce

Vitamin K2 přispívá ke správné činnosti kardiovaskulárního systému. Ve stravě ho ale nedokážeme přijmout dostatek, a proto bychom ho měli tělu zajistit alespoň ve formě doplňků stravy. Jak v našem těle funguje tento vitamin, který se stal předmětem zkoumání posledního desetiletí? Jeho hlavní funkcí je zajistit pohyb vápníku v těle a to tak, že podporuje jeho ukládání v kostech a zubech, kde je potřebný a odstraňuje ho z míst, kde ho nechceme, jako například z tepen. Průchodné a zdravé tepny jsou tak zárukou, že srdce bude dostatečně okysličené a zásobené krví. Ideální je užívat vitamin K2 v trojkombinaci spolu s vitaminem D3 a vápníkem OVOVITAL®.

Pružné cévy

Člověk trpící aterosklerózou v sobě nosí jakousi časovanou bombu. Důsledkem zúžení cév se totiž nedostatečně prokrvují orgány, ke kterým tyto cévy vedou, a je pouze otázkou času, kdy tento stav vyústí v srdeční či mozkovou příhodu. Výjimečná není ani ischemická choroba dolních končetin či skleróza. Lékaři se domnívají, že díky vitaminu K2 můžete udržet své cévy v kondici. Jeho úlohou je totiž nasměrovat vápník v těle právě tam, kde je potřebný, tedy do kostí a zubů, a naopak odstranit ho z míst, kde není pro tělo prospěšný, to znamená z cév. Získat vitamin K2 ze stravy v dostatečném množství je prakticky nemožné, proto je vhodné užívat ho ve formě doplňků stravy, ideálně v kombinaci vápník OVOVITAL®a vitamin K2 + D3.

Silné svaly

Pro svaly je v první řadě důležitý pohyb a přiměřená zátěž. Nesvědčí jim přílišné přetěžování při sportování, ale ani pasivní způsob života. Pokud máme totiž málo pohybu a ráno se rozeběhneme na autobus, svaly mohou bolestivě zareagovat. Jak se dopracovat k silným a pevným svalům? Kromě přiměřeného cvičení je pro svaly mimořádně důležitý pravidelný přísun vitaminu D3. Ten můžeme získat ze slunečního záření, stravy, anebo v podobě doplňků stravy. Ve svalech funguje D3 dvojím způsobem – dokáže ovlivnit jejich růst a zvyšováním hladiny vápníku je aktivuje. Již během nitroděložního vývoje dokážeme podpořit kvalitu svalů dítěte tím, že zvýšíme přísun vitaminu D3. Mladí lidé, kteří mají silné svaly, jsou navíc méně náchylní k pádům a zlomeninám ve stáří. Vitamin D3 je zapotřebí doplňovat nejen v zimních měsících, kdy není dostatek slunečních paprsků, ale po celý rok, protože 80 % lidí má nízkou hladinu v krvi. 

Zdroj foto: pixabay.com