Kazy v těhotenství značí nedostatek vápníku

Téměř každá budoucí maminka se ve chvíli, kdy zjistí, že je těhotná, začne více zajímat o svou stravu. Je vyvážená? Dostává miminko skutečně to, co potřebuje? Těhotenství a kojení kladou na ženský organismus zvýšené nároky. Mnohé ženy mají v tomto období problém se zvýšenou tvorbou zubních kazů, což může být signálem nedostatku vápníku. Kazivost bývá viditelná, co ale na první pohled není zjevné, je, v jakém stavu jsou kosti novopečené maminky. Když má tělo nedostatek vápníku, bere si ho totiž v první řadě z kostí a až potom ze zubů. Pokud máte v období těhotenství problémy s chrupem, trpí i kosti a je třeba zajistit těhotné mamince vyváženou stravu bohatou na vápník a kvalitní doplňky stravy. 

Právě v této době nejí žena za dva, ale dvakrát zodpovědněji. Zvýšený přísun vitaminů a minerálů je během těhotenství nezbytný, protože část odebere miminko. V případě vápníku je ideální sáhnout po vápníku v přírodním variantě, která je pro tělo lépe stravitelná a snadněji se vstřebá, a podpořit ho vitaminem K2 a D3. Kostní metabolismus je nejaktivnější v noci, proto je ideální spolknout tobolku vápníku klidně před spaním, kombinaci vitaminů K2 a D3 naopak ráno. „Vitamin D se společně s vitaminem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, jenž se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob,“ upozorňuje budoucí maminky MUDr. Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.  

Za normálních okolností by měly ženy mezi 25. rokem až menopauzou denně přijmout 1 000 mg vápníku. V období těhotenství a kojení se potřeba vápníku zvyšuje na 1 200 až 1 500 mg za den.

Víte, že:

Základ zubů se tvoří již v 10. týdnu těhotenství? Zvýšený přísun vápníku v tomto období je proto důležitý nejen pro udržení zdravého chrupu matky, ale i pro zdravé zuby dítěte.

Zdroj foto: pixabay.com 

Denní příjem vápníku pro těhotné ženy (1 200 – 1 500 mg)

  • 1 tobolka Ovovitalu (350 mg)
  • 250 g tučnějšího tvarohu = 1 vanička (250 mg)
  • 150 g bílého jogurtu = 1 malý kelímek (180 mg)
  • 100 g sardinek (350 mg)
  • 50 g lískových oříšků (150 mg)

nebo

  • 1 tobolka Ovovitalu (350 mg)
  • 100 g tvrdého sýru (1 000 mg)