Když děti rostou jako z vody

Rostou jako z vody. A často je to bolí. Růstové potíže pociťují malé děti a školáci do přibližně 12 let. V tomto období se kosti zvětšují rychleji než okolní svalová tkáň a šlachy a dráždí jejich nervová zakončení. Proto si děti mohou stěžovat na bolest, jež je v noci budí. Ve spánku je totiž kostní metabolismus nejaktivnější. Období tzv. růstového spurtu pochopitelně klade na organismus dítěte zvýšené nároky a je zapotřebí dbát na zvýšený příjem vápníku, který tělo spotřebovává při rychlejším růstu kostí.

ZA ROK VYROSTOU I O 25 CM

V prvním roce života roste dítě nejrychleji, 20 až 25 cm za rok. V druhém se růst o něco zpomalí, asi 10 až 12 cm za rok. Rychlost závisí hlavně na tom, jak dítě rostlo během těhotenství. Někteří kojenci mívají v období růstového spurtu větší hlad než jindy. V prvním roce života se proto dětem podává vitamin, který reguluje metabolismus vápníku v organismu. Potřebné živiny dítě získává z mateřského či umělého mléka. Poté je jejich dostatečný přísun závislý jen na správné výživě.

V PUBERTĚ ROSTOU DÍVKY DŘÍVE

V pubertě mají tento proces na svědomí pohlavní hormony. Dívky začínají rychle růst asi od 10,5 roku a růst se výrazně zpomalí s nástupem první menstruace. Chlapci zase rostou nejrychleji asi po dvou letech od začátku puberty, která u nich nastupuje až kolem 12. roku.

OD BOLESTÍ POMŮŽE ULEVIT VÁPNÍK

Ke zmírnění bolestí při rychlém růstu můžete přispět podáváním tobolky přírodního vápníku Ovovital večer, kdy začíná být kostní metabolismus nejčinnější. Jedná se o mikronizovaný vápník ze strojově najemno nadrcených vaječných skořápek. Kombinaci přírodních vitaminů K2 a D3, které se výrazně podílejí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí, podávejte dětem naopak ráno.

Zdroj foto: pixabay.com 

Víte, že:

  • během postupného prořezávání mléčných zubů se v čelistech dítěte vytváří základ pro tvorbu stálého chrupu?
  • péče o mléčné zuby je mimořádně důležitá i pro zdraví stálých zubů?
  • pokud jsou mléčné zuby hodně zkažené, stálé se prořezávají do infekčního prostředí, což zvyšuje riziko zubního kazu?