Mléko: Zdroj vápníku i častý alergen

Pestrá a vyvážená strava je to nejlepší, co můžeme pro svoje tělo udělat. Přijímáme z ní vitaminy a minerály, které potřebujeme pro správné fungování. V posledních letech jsou na vzestupu alergie a potravinové intolerance, které nutí některé skupiny potravin z jídelníčku zcela vyloučit. Nejčastěji to bývá mléko a mléčné výrobky, čímž se ochuzujeme a přísun vápníku, protože právě zde najdeme největší podíly. Bohaté na vápník jsou i rostlinné zdroje jako mák, lískové oříšky, dokonce i některé minerální vody. V porovnání se 100 g ementálu, kde najdeme 1 000 mg vápníku, je totožné množství ve 300 g oříšků nebo ve 100 g máku.  

Laktózová intolerance

Lidem s intolerancí laktózy chybí enzym, který štěpí cukr, tzv. laktózu, obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Konzumace těchto výrobků jim způsobuje průjmy, bolesti břicha a plynatost. Někdy nezpůsobují těžkosti výrobky z kysaného mléka, jako jsou kefíry, acidofilní mléka, jogurty, podmáslí atd. Když ani ty tělo netoleruje, je vhodné zkusit rostlinné zdroje (mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, sardinky), anebo celou denní dávku vápníku suplovat doplňkem stravy, ideálně v této kombinaci: večer užít vápník a ráno vitamin K2 + vitamin D3.

Alergie na kravské mléko 

Lidé se často mylně domnívají, že intolerance laktózy a alergie na kravské mléko jsou totéž. Intolerance je vlastně neschopnost organismu štěpit laktózu, v případě alergie se jedná o alergickou reakci vyvolanou bílkovinou kravského mléka. U alergiků je proto zapotřebí ze stravy úplně vyloučit mléko a mléčné výrobky. Typické jsou trávicí potíže včetně průjmů a zvracení, kožní projevy, dýchací potíže, v některých případech i celkové zdravotní potíže či chudokrevnost. Stejně jako u lidí s intolerancí, může být jedna z cest zaměřit se jen na výrobky z kysaného mléka, případně nahradit chybějící vápník doplňky stravy s podporou vitaminu K2 a D3. 

Alergie na ořechy

Za největší alergen se považují arašídy, i když to nejsou ořechy, ale luskoviny. U nás se pochopitelně nejčastěji jedná o vlašské ořechy a lískové oříšky, které jsou bohužel skvělým zdrojem vápníku. Alergie na ořechy je v podstatě alergií na bílkoviny, které se v nich nalézají, proto může jeden člověk nesnášet více druhů – arašídy, mandle, para ořechy, vlašské ořechy, lískové oříšky, pistácie, makadamové či pekanové ořechy. Reakce po konzumaci ořechů může vypadat různě, od kožních projevů, přes trávicí potíže, až po dýchací obtíže či závratě, mdloby a ztrátu vědomí. V těch nejhorších případech může dojít až k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav, pro který je potřebné neprodleně vyhledat lékaře. Stejně jako při všech typech alergie, i v tomto případě platí, že nejlépe je vyvarovat se danému alergenu a nahradit ho jinou vhodnou potravinou.

Zdroj foto: pixabay.com 

Kojenci ( 0-1 rok) 400 - 600 mg

Děti ( 1- 10 let)

800 mg 

Děti ( 11- 18 let)

1 200 mg

Dospělí ( 19- 24 let)

1 200 mg

Dospělí

800 - 1 200 mg 

Těhotné ženy

1 200 mg 

Osoby s osteoporózou 

1 000 - 1 500 mg