Světový den osteoporózy

Světový den osteoporózy (20. října) upozorňuje, že zásadní roli v tomto závažném onemocnění kostry hraje prevence – tedy především dostatečný přísun vápníku. S jeho přijímáním a vstřebáváním to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát a konzumace mléčných výrobků zdaleka nestačí. V České republice tak postihuje osteoporóza 15 % mužů a 33 % žen ve věku nad 50 let a 39 % mužů a 47 % žen nad 70 let. 

Vápník, stavební kámen kostí

Vápník hraje klíčovou roli v období dětství a dospívání (do 30. roku věku), kdy je jeho dostatek podmínkou pro výstavbu zdravých a silných kostí. Rovněž hraje důležitou úlohu při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Když dojde k poklesu hladiny v krvi, tělo si vápník doplňuje z kostí, což způsobuje, že jsou poréznější, křehčí, a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Pro udržení kostní hmoty je jeho příjem důležitý i v dalším průběhu života, například v období menopauzy a ve stáří, kdy z kostí přirozeně mizí.

Vstřebávání  a ukládání vápníku podmiňují vitaminy K2 a D3

Ke vstřebávání vápníku dochází v tenkém střevě. „Tento mechanismus je závislý na přítomnosti vitaminu D, který dokáže absorbování vápníku příznivě ovlivnit a vitaminu K2, jež ho odvede přímo do kostí, a vápník se tak neuloží do cév a měkkých tkání,“ vysvětluje MUDr. Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol a doplňuje, že vitamin K2 tak pomáhá předcházet osteoporóze, zvyšuje hustotu kostního materiálu a redukuje i riziko zánětů. Podle profesora MUDr. Petra Broulíka, DrSc., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN může být především u žen problematický nedostatek vitaminu D. „Jakmile žena překročí určitou věkovou hranici a projde menopauzou, hrozí velké riziko osteoporózy, ženy mají i svalové a kloubní slabosti, klesá u nich schopnost aktivního života. Přitom stačí dodat vitamin D a tento stav se velmi rychle zlepší,“ dodává profesor Broulík. 

Pokud si chcete být jistí, že máte vápníku dostatek, nebo pokud trpíte některou z potravinových intolerancí, určitě nepodceňujte přírodní doplňky stravy. Na trhu je jich celá řada. „Nejvhodnější je volit přírodní cestu – tedy například tobolky s namletými vaječnými skořápkami, které jsou pro tělo lépe vstřebatelné, než vápník chemického původu, a jsou skvělou prevencí proti osteoporóze,“ radí primářka Čepová.

Zdroj foto: pixabay.com 

PROČ SI MÁM DOPLŇOVAT VÁPNÍK?

Vápník je základní stavební složkou kostí, ale rovněž sehrává důležitou úlohu při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Jestliže dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje z kostí. Kosti jsou tedy jakousi zásobárnou vápníku, odkud si ho tělo v případě potřeby vezme, což způsobuje, že kosti jsou pórovitější, křehčí, a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Je proto mimořádně důležité doplňovat si vápník ve správném množství každý den.

Vápník OVOVITAL vyráběný z vaječných skořápek je pro lidské tělo lépe vstřebatelný – jeho částice jsou dostatečně malé, aby se skrz tenké střevo dostaly do celého organismu.

Jedna kapsle obsahuje vápník 350 mg, horčík 4,5 mg, fosfor 0,6 mg.

BIOMIN Ovovital je vhodný zejména a také pro

  • aktivní osoby středního věku
  • těhotné a kojící ženy
  • ženy v období menopauzy a po menopauze
  • seniory
  • diabetiky a celiaky (alergie na lepek)
  • osoby s fenylketonurií.

VITAMINY K2 + D3 POMÁHAJÍ VSTŘEBÁVÁNÍ A UKLÁDÁNÍ VÁPNÍKU

Vitaminy K2 a D3 jsou pro náš organismus velice důležité. Přesto jich má většina z nás nedostatek, což má vliv na stav našich kostí, cév i imunitního systému.

Společně se podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, jenž se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních, a výrazně tak zvyšovat riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Vitamin K2 napomáhá snížení diabetu mellitu 2. typu. Vitamin D3 navíc přispívá k udržení normální funkce imunitního systému.

Jedna kapsle obsahuje vitamin K2 (MK-7) 60,0 μg, vitamin D3 1000 I.U. a rýžový škrob. Tobolka je celulózová, vhodná pro vegany. 

BIOMIN Vitamin K2 + D3 je vhodný také pro

  • osoby s potravinovou intolerancí (nesnášenlivostí)
  • vegetariány
  • osoby s kardiovaskulárními potížemi