Únava, bolest kloubů a ztráta energie? Symptomy, se kterými Češi bojují

Pokud má organismus jen malý nedostatek něčeho, na zdraví se to neprojeví vůbec. V případě dlouhodobějšího nedostatku dochází k různým projevům, které naše tělo vykazuje. V posledních měsících se řada lidí kvůli pandemii potýká s bolestí kloubů, nespavostí, ztrátou energie, problémech s dýcháním a celkovou únavou. Patříte mezi ně? Přečtete si, po jakých vitaminech a minerálech sáhnout, aby vám bylo brzo zase lépe.

Restart po nemoci

Projevy jako bolest svalů, kloubů, srdeční problémy, neurologické potíže, problémy se spánkem a jiné můžete pociťovat po prodělané nemoci (např. Covid-19, i jiná) i během ní. Tělo se vyčerpalo a potřebuje restartovat, doplnit vitaminy a minerály. Tady je dobré si uvědomit, že nikdo nemá před nemocí a po ní stejnou hladinu jednotlivých vitaminů a minerálů v krvi, proto každý u sebe zaznamená jiné projevy v rozdílné intenzitě. Někdo špatně spí a bolí ho svaly a klouby, jiný nevyběhne schody. Také záleží, zda jde o dítě či dospělého, jaké má genetické předpoklady a životní styl. Někdo, kdo pravidelně běhal, bude problémy s dýcháním subjektivně vnímat daleko intenzivněji, protože se zadýchá při zátěži, která byla dříve zcela normální. Osoba, která sportu nikdy moc nedala, problémy s dechem možná tolik nevnímá, nebo jí tolik nekomplikují život.

Pomáhá baikalin, kozlík i vitamin C, D a minerály

Již v loňském roce si řada lidí na vlastní kůži ověřila, že skvělá prevence nemocí je mít dostatečnou hladinu vitaminu D, vitaminu C a zinku v krvi. Zde se využívala jejich účast v metabolických pochodech, vliv na imunitu a psychickou odolnost. „V současné době ale musíme řešit následky. Takže poruchy spánku můžeme řešit třeba extraktem z kozlíku lékařského, šišákem bajkalským atd. Na imunitu a únavu nám opět zaberou osvědčené vitaminy typu B12, C, D, minerály jako zinek a hořčík a nesmíme zapomenout na možnost dlouhodobého užívání betaglukanů,“ jmenuje primářka MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a biochemie 2. LF UK a FN Motol některé z látek, které při dlouhodobém užívání mohou pomoci se zmírněním projevů.

Vyčerpaní můžete být i bez viditelné nemoci

Na to, abyste se necítili dlouhodobě ve své kůži a zpozorovali u sebe nějaký z uvedených symptomů, ani nemusíte mít diagnostikovanou nemoc. Stačí být dlouhodobě ve stresu ,špatně se stravovat a tělo můžete mít také vyčerpané. Důležité je, že zdravotní potíže vás omezují.

Například dobře se vám bude usínat po čaji z kozlíku, který ale nevyřeší samotnou příčinu toho, proč nespíte. S únavou a ztrátou energie vám pomůže třeba vitamin C, B6 a B12. Vitamin B6 přispívá ke správnému fungování nervového systému, takže budete méně podráždění, B12 se zase podílí na správné látkové přeměně živin v energii. Bajkalin, látka obsažená v šišáku bajkalském, pomáhá kromě spánku také s bolestí svalů a kloubů. Pokud tedy trpíte jakýmikoliv projevy, které vás obtěžují v životě, zcela jistě vám dlouhodobě chybí řada vitaminů či minerálů.

Tam, kde jídelníček nestačí

Proto je potřeba, aby si každý nastavil nebo si nechal poradit s optimálním jídelníčkem plným živin, vitaminů a minerálů a začal se pravidelně hýbat. Třeba jen procházkou v přírodě. Tam, kde strava nestačí, je vhodné sáhnout po kvalitních doplňcích stravy.

„Vitaminové a minerální doplňky stravy by měli užívat zejména nemocní pacienti, ale i lidé po nemoci. Prakticky také všichni jedinci s alternativními způsoby výživy, lidé s poruchou vstřebávání živin a starší lidé. Ostatní by měli doplňky stravy brát uvážlivě a naslouchat tělu, co mu chybí,“ říká primářka MUDr. Jana Čepová. Pro úspěšné překonání potíží je ale důležité být důsledný, trpělivý, a hlavně dodržovat pravidelný režim. Nejen při konzumaci doplňků stravy, jejichž účinnost se projeví až po několika měsících. Je dobré pravidelně uléhat a vstávat ve stejnou dobu, pravidelně jíst a dostatečně se hýbat. To je stále jediný způsob, jak svoje tělo po nemoci a vyčerpání restartovat.

zdroj obrázku: freepik.cz