Vápník nepomáhá jen kostem

Význam vápníku pro stavbu silných kostí je obecně známý. Tam ovšem jeho vliv nekončí. Vápník je nezbytný i k pravidelné srdeční činnosti a krevnímu oběhu, k činnosti nervů a svalů. Určité množství by proto mělo neustále proudit krví a být k dispozici. Jinak ho začne organismus vytahovat ze zubů a kostí. Tak dlouho, dokud nezačnou kosti pomalu křehnout a řídnout. Víte, jaké jsou příznaky osteoporózy? Žádné. Nemoc nevaruje, hned udeří a po padesátce postihuje 33 % žen. 

Osteoporóza nevaruje, udeří

Osteoporóza ve svých začátcích nebolí, a i proto se jí říká tichý zloděj kostí. Zvýšené odbourávání kostní tkáně není vidět a mnohé pacientky nevědí, že už osteoporózou trpí. Je to dlouholetý proces, než se kosti natolik oslabí, až se zlomí. Často to zjistíte při první zlomenině předloktí, obratle nebo krčku stehenní kosti. Léčba osteoporózy patří do rukou specialisty a většinou se jedná o dlouhodobou, v některých případech i doživotní léčbu.

Efektivní ukládání vápníku

Stačí přitom velice málo. Dbát neustále na příjem vápníku a vitaminů, které pomáhají s jeho ukládáním do kostí a zubů (K2, D3). Bez nich končí vápník v cévních stěnách a měkkých tkáních a způsobuje kalcifikaci. Nejen, že takto se kost neposílí a osteoporóze nezabrání, ale výrazně zvýšíte riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob.

DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM VÁPNÍKU

DĚTI A DOSPÍVAJÍCÍ
0 do půl roku  - 400 mg
půl roku až 1 rok - 600 mg
1 do 6 let - 800 mg
6 až 11 let - 800 - 1 200 mg
11 až 24 let - 1 200 - 1 500 mg

MUŽI
24 až 65 let - 1 000 mg
nad 65 let - 1 500 mg

ŽENY
těhotné a kojící - 1 200 - 1 500 mg
do menopauzy - 1 000 mg
od menapouzy - 1 200 - 1 500 mg

Příjem vápníku máme nižší než dříve

Minimální množství na den je 1 000 mg. Přitom, jak upozorňuje MUDr. Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol: „Průměrný příjem vápníku u dospělého jedince je 750 mg /den, což je velmi málo. Poslední vědecké práce dokonce ukazují, že příjem vápníku v naší populaci je 400–500 mg/den. Přitom naši předkové měli příjem vápníku asi dvojnásobně vyšší než současný člověk a na jejich kostech to bylo znát.“.

Vápník není jen na kosti

Vápník ale není podstatný jen pro kosti, ale má i sérii dalších funkcích, proto by mělo stále malé množství kolovat v krvi. Tento tělu stále dostupný vápník je důležitý pro naši chemickou a biochemickou rovnováhu v těle, normalizuje nervové a svalové funkce, reguluje srdeční rytmus a ovlivňuje i činnost dalších orgánů, je nezbytný pro správnou srážlivost krve, kontroluje rovnováhu kyselin, vyvolává spánek a přispívá ke zdravé kůži.