Výkonnější srdce díky vitaminu K2

Až donedávna se přikládala vitaminu K2 jen podpora kardiovaskulárních funkcí. Existuje však stále více důkazů, že hraje v lidském zdraví zásadnější roli. Vitamin K2 má potenciál i pro sportovce. Studie ukazují, že díky tomuto vitaminu si můžete zlepšit sportovní výkon až o 12 %.  Oceníte ho zejména při zlepšování běžeckých výsledků. 

Výkonnější srdce o 12 %

Výsledky studie Univerzity v severním Texasu ukazují, že pravidelný příjem vitaminu K2 pomáhá obnovovat mitochondrie a tím zlepšit funkčnost a vytrvalost srdečního svalu při sportu až o 12 %. Mitochondrie se nachází v buňkách slouží jako malá továrna na výrobu buněčné energie. Vysoká koncentrace jich je v kosterním svalstvu a v srdci. Čím lépe v srdci pracují, tím je výkonnější. To znamená, že do těla napumpuje více krve a kyslíku. 

PODPOŘÍ KONDIČKU

Znáte ten pocit, kdy běžíte, nohy zatím nebolí, ale srdce chce vyskočit z hrudníku? Nestíhá dodávat svalům dostatek kyslíku, aby zvládly zátěž. Časem bude kyslíkový dluh pro svaly už tak neúnosný, že začnou bolet a kvůli kyselině mléčné i pálit. Schopnost svalů maximálně využít kyslík záleží, jak moc jsou zvyklé a zatěžované. Jedinec, který cvičí dlouhá léta má před začátečníkem pochopitelný náskok. Svaly netrénovaného člověka zatím tak efektivně pracovat s kyslíkem neumí, to vše přichází časem a cvičením. Zde za vás práci nikdo a nic neudělá. Všem ale může pomoci rychleji dosáhnout vysněných sportovních výsledků. Jestli si dáváte za cíl pokořit 10 km, pomůže vám toho dosáhnout. 

Pomáhá při regenerace svalů

Vitamin K2 pomáhá i při regeneraci svalů, kloubů a chrupavek. Každý i zkušený sportovec to se někdy nechá unést, přežene to a svalstvo přetíží se. I zde pomůže vitamin K2. Důležitou roli při regeneraci hraje i kolagen a vitaminy skupin B, C a E. 

Zdroje vitaminu K2? V přírodě příliš nejsou

Vitamin K2 se v přírodě vyskytuje v omezeném množství. Pro tělo je nejúčinnější užívat ho ve formě MK7 (menachinon), protože je snadněji vstřebatelný a v těle dlouho vydrží. Nejvýraznějším zdrojem této formy jsou fermentované sojové boby – natto a některé sýry. Za určitých podmínek dokážou vitamin K2 produkovat střevní bakterie zvířat z volného chovu. Dříve bývala bohatá na káčko husí játra a husí maso a celkově maso všech hospodářských volně se pasoucích zvířat.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje denní příjem vitaminu K2 (MK7) 70 mikrogramů (μg) na den.