Zrychlete si hojení zlomeniny až o pár týdnů!

Kost je živý organismus a má úžasnou schopnost regenerace. Neustále v ní probíhá proces odbourávání a novotvorby kostní tkáně. Při zlomenině tělo zdravého jedince doslova mobilizuje své síly a během několika měsíců kost postupně obnoví. U starších osob, těhotných žen, po menopauze je pomalejší nejen proces hojení, ale i vyšší pravděpodobnost, že dojde ke zlomenině. Jejich kosti jsou křehčí. Náchylní jsou i lidé, kteří drží nevhodné diety nebo ve svém jídelníčku nemají i kvůli potravinovým intolerancím dostatek živin a vápníku. Právě ten s podporou vitaminů K2 a D3 urychluje celý proces odbourávání a tvorby nové kostní tkáně a zkracuje ho i o 2 týdny. 

Proces hojení je dlouhý, náročný a vyžaduje běžnou fixaci zlomené části a klid. Součástí léčby by měl být i dostatečný příjem vápníku, který je základním stavebním kamenem kostí, s podporou vitaminů K2 a D3. Konkrétně dospělému zdravému člověku se doporučuje užívat 1 000 mg přírodního vápníku denně, při úraze i 1 200 mg. „Poslední vědecké práce ale ukazují, že příjem vápníku v naší populaci klesl až na 400-500 mg/den, což odpovídá množství doporučenému pro dítě do 1 roku,“ upozorňuje primářka MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.

Mikronizovaný vápník

Pouhá konzumace potravin bohatých na vápník není záruka toho, že kosti začnou zázračně rychle srůstat. Nezáleží jen na jeho množství v dané surovině, ale na jeho biologické dostupnosti, tedy jeho vstřebatelnosti. Běžně známý je vysoký obsah v tvrdých sýrech a obecně v mléčných výrobcích, méně potom v ořeších nebo máku. Tyto potraviny bývají častým zdrojem alergií a potravinových intolerancí, proto je vhodnější poohlédnout se v lékárnách i po přírodních doplňcích stravy. Cestou může být i čistě přírodní vápník z vaječných skořápek, který je pro naše tělo ideální, protože jeho částice jsou po mikronizaci dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu.

Proč vápník nestačí?

Pro podporu hojení kostí je třeba doplnit také vitaminy D3 a K2, bez nichž se vápník v těle nedostane tam, kam má. „Tyto vitaminy se podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí, jenž se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních,“ vysvětluje MUDr. Jana Čepová. Upozorňuje, že vápník uložený v cévách a měkkých tkáních může výrazně zvyšovat riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob, proto je důležité užívat při vápníku i oba vitaminy.  

Hojení zlomeniny je pro tělo zátěž. Organismus potřebuje větší množství minerálů a vitaminů než obvykle. Kromě vápníku, vitaminů K2 a D3 se snažte jíst živočišné bílkoviny (hovězí, krůtí, drůbeží), jež jsou zdrojem kolagenu pro obnovu tkání a kůže.

Vitamin C zase podporuje tvorbu samotného kolagenu, proto do jídelníčku přidejte i ovoce a zeleninu bohaté na céčko nebo zavítejte do lékárny.  Doplňky stravy ale vybírejte vždy s rozmyslem – dejte na kvalitu ověřeného výrobce, čtěte složení, a především si všímejte deklarovaného množství účinné látky. 

Zdroj foto: pixabay.com